VitaRady

Desatero prevence diabetu

Diabetes4.jpg

U zdravých jedinců funguje organismus tak, že po jídle, které obsahují sacharidy (jednoduché cukry i komplexní polysacharidy) dochází k prudkému vzestupu glykémie (hladiny cukru v krvi). Tento stav je pro organismus potenciálně velmi nebezpečný, a proto se naše tělo snaží vždy udržovat glykémii v optimálním rozmezí (i příliš nízká hladina glykémie může být velmi nebezpečná). Po zvýšení hladiny glykémie dochází ke stimulaci buněk slinivky břišní, která produkuje hormon inzulin. Tento hormon zprostředkovává prostup glukózy do buněk celého organismu, ve kterých dochází k jejímu dalšímu zpracování.

V organismu může často docházet k tomu, že nedochází k produkci dostatečného množství inzulinu nebo není reakce buněk na inzulin dostatečná a hladina glykémie zůstává zvýšená. Tento stav je označován jako prediabetes, tedy jakýsi předstupeň diabetu 2. typu.  Reakcí na tento stav je zvýšená produkce inzulinu slinivkou, aby se glykémie vrátila na normální hodnoty. V případě, že buňky nereagují na zvýšenou hladinu inzulinu, a v krvi je zvýšená jak hladina glukozy, tak inzulinu, označuje se tento stav jako inzulinová rezistence. Pokud se tato situace opakuje v dlouhodobém časovém úseku, může dojít k poškození tkáně slinivky a k rozvoji diabetu 2. typu.

Zvýšené riziko rozvoje diabetu 2. typu hrozí:

  • při pozitivní rodinné anamnéze,
  • při výskytu obezity,
  • při vysokém krevním tlaku,
  • s věkem nad 40 let,
  • vysoké hladině cholesterolu/ nízké hladině HDL cholesterolu,
  • u jedinců trpících tzv. metabolickým syndromem. Jako metabolický syndrom 

 

Základem prevence rozvoje diabetu 2 typu je dodržování všeobecných zásad zdravé výživy, pravidelný pohyb a udržování optimální tělesné hmotnosti.

Přinášíme Vám 10 konkrétnějších a podrobnějších tipů, díky kterým můžete přispět k prevenci vzniku diabetu druhého typu.

 

 

1. OMEZTE KONZUMACI JEDNODUCHÝCH CUKRŮ

Každodenní konzumace nadměrného množství jednoduchých sacharidů (neboli cukrů) zvyšuje riziko vzniku různých onemocnění, včetně nadváhy, obezity, metabolického syndromu nebo diabetu 2. typu. Jejich příjem vyvolává prudký vzestup glykémie a stimulaci slinivky břišní produkující inzulin. Pokud tento proces neprobíhá správně, dochází k trvalému vzestupu glykémie – hyperglykémii, která je v dlouhodobém časovém úseku je pro organismus velmi nebezpečná. Pamatujte také, že na cukru může vzniknout silná závislost. Řešením může být preventivní omezení příjmu cukrů, a jejich nahrazení zdravou a pestrou stravu s dostatkem všech kvalitních živin.

2. SNIŽTE PŘÍJEM SACHARIDŮ CELKOVĚ

Všeobecně se nižší příjem sacharidů (jednoduchých cukrů i komplexních polysacharidů) dá také považovat za vhodnou prevenci vzniku diabetu 2 typu. Tzv. nízkosacharidové diety napomáhají ke snížení glykémie a hladiny inzu-linu v krvi po jídle a zlepšují citlivost buněk na inzulin, takže jsou také prevencí vzniku inzulinové rezistence. Navíc tyto diety podporují terapii nadváhy a obezity. Principem nízkosacharidové diety je vynechání jednoduchých cukrů (sladkosti, čokolády, buchty, koláče, atd.) a omezení příjmu komplexních sacharidů (pečivo, těstoviny, brambory, atd.).

3. PRAVIDELNĚ CVIČTE

Pravidelná pohybová aktivita, cvičení nebo sport pomáhájí v prevenci diabetu tím, že zvyšuje citlivost buněk na inzulin. Tímto mechanismem je docíleno toho, že organismus potřebuje méně inzulinu k tomu, aby udržel hladinu cukru v krvi (glykémii) ve zdravém rozmezí. Je nutné si uvědomit, že cvičení má tyto účinky v daném okamžiku, kdy je prováděno, proto je vhodné udělat si z pohybu každodenní rituál. Vyberte si sport, cvičení nebo typ pohybové aktivity, který Vás bude bavit a bude Vám přinášet radost.

4. POKUD TRPÍTE NADVÁHOU NEBO OBEZITOU, ZHUBNĚTE

Nadváha a obezita jsou většinou charakteristické vyšším výskytem viscerálního tuku (v oblasti břicha a kolem vnitřních orgánů), jehož nadměrné množství vyvolává v organismu zánětlivou reakcizvyšuje inzulinovou rezistenci. Kvůli těmto reakcím se značně zvyšuje riziko vzniku diabetu. Jedna studie zjistila, že u prediabetiků se riziko vzniku diabetu 2. typu snižuje až o 16 % na každý kilogram tělesné hmotnosti, o který pacient sníží svou hmotnost. Nadváha a obezita jsou velmi nebezpečné zdravotní stavy, které je nutné nepodceňovat. Vsaďte proto na prevenci, a vyhněte se starostem spojeným s léčbou již vzniklého problému.

5. PŘESTAŇTE KOUŘIT

Kouření je silný zlozvyk, který je spojován se zvýšeným rizikem vzniku řady vážných onemocnění. Riziko vzniku diabetu 2. typu se zvyšuje přímo úměr-ně s rostoucím počtem vykouřených cigaret. Velmi zajímavé je zjištění, že i když většina mužů ztloustne, poté co přestane kouřit, stále je riziko vzniku diabetu nižší, než kdyby nadále kouřili. Situaci mohou samozřejmě značně ovlivnit také stravovací návyky a celkový životní styl.

6. JEZTE POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY

Dostatečný příjem vlákniny ve stravě je velmi důležitý pro celkové zdraví trávicího traktu, udržení normální tělesné hmotnosti i pro prevenci vzniku mnoha onemocnění. Z vlákniny se v trávicím traktu vytváří gelovitá hmota, která zpomaluje rychlost trávení přijaté potravy. Díky tomu dochází k pomalejším výkyvům hladiny glykémie, což způsobí, že nebudeme mít tak rychle po jídle znovu hlad. Konzumujte denně alespoň 20 g vlákniny v přiro-zené formě – zelenina, luštěniny, ořechy, semena, celozrnné obiloviny, ovoce.

7. VYHNĚTE SE SEDAVÉMU ZPŮSOBU ŽIVOTA

V současnosti je životní styl většiny obyvatel vyspělých zemí sedavý – většinu dne sezeníme v práci, jezdíme auty nebo městskou hromadou dopravou a volný čas trávíme doma u počítače nebo televize. Přirozený pohyb se z našeho každodenního života pomalu zcela vytrácí. Mnoho studií potvrzuje, že sedavý způsob života značně zvyšuje riziko vzniku mnoha onemocnění, včetně diabetu 2. typu. Zapojte přirozený pohyb do každodenního života a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

8. PIJTE ČISTOU VODU

Lidské tělo je ze 60 % tvořeno vodou. Čistá voda je všeobecně tím nejpřiroze-nějším a nejvhodnějším nápojem pro náš organismus. Pomůže Vám efekti-vně regulovat hladinu glukózy i inzulinu v krvi, omezit inzulinovou rezis-tenci, a snížit tak riziko vzniku diabetu. Zařaďte čistou vodu, jako levný a účin-ný způsob podpory Vašeho zdraví, do svého každodenního pitného režimu.

9. VSAĎTE NA PŘÍRODNÍ PREVENCI

Řada rostlin a rostlinných extraktů napomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulin. Jsou to například berberin nebo kurkumin. Berberin je látka, kterou obsahuje např.  dřišťál, řebříček či kaktus nopál. Bylo zjištěno, že velmi účinně snižuje hladinu krevního cukru. Účinky berberinu jsou stejné jako u nejčastěji používaného perorálního antidiabetika (metforminu). Působení kurkuminu a dalších přírodních látek popisuje tento článek. Pokud užíváte léčiva na problémy spojené s prediabetem nebo diabetem, konzultujte užívání rostlinných přípravků s ošetřujícím lékařem.

10. JEZTE CO NEJMÉNĚ PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÝCH POTRAVIN

Průmyslově zpracované potraviny obsahují vysokou koncentraci rafinova-ných tuků a cukrů, soli a aditivních látek. Na druhou stranu většinou neob-sahují důležité živiny.  Jejich konzumace může přispívat k rozvoji různých zdravotních problémů. Mezi tyto potraviny patří např. fast food (hranolky, hamburgery..), slazené nápoje, polotovary (pizza, mražené pokrmy, hotová jídla pro ohřátí v mikrovlnce), instantní potraviny, sladkosti, chipsy, trvanlivé pečivo apod.  Pečujte o Vaše zdraví a zpracované potraviny zaměňte za čerstvé, nejlépe lokální a sezónní potraviny.