VitaRady

Květákové placičky

Suroviny

  • květák
  • 2 celá vejce
  • 1 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • červená paprika sladká (uzená)
  • čerstvé bylinky (libeček, petržel, pažitka a pod.)
  • ghí (máslo)

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.
Růžičky květáku oddělíme od košťálu, který nebudeme potřebovat. Růžičky rozkrájíme na drobno a následně po částech rozmixujeme jak to nejvíc půjde.
Květákovou drť v míse osolíme a chvíli necháme sůl působit, aby květák pustil šťávu.
Můžeme šťávu vymačkávat rukou, ale je to dost pracné. Nejlépe se mi osvědčilo, když se směs vloží do utěrky a jednoduše vyždíme.
Je důležité dostat z květákové drti co nejvíce tekutiny, jinak placičky nebudou držet tvar a rozpadnou se.

Do směsi nyní přidáme celá vejce, cibulku na jemno, červenou papriku, pepř, utřený česnek a posekané bylinky dle vlastní chuti.
Rukou vypracujeme hmotu, ze které tvoříme tlusté placičky nebo chcete-li karbenátky a ty klademe opatrně na pečící papír.
Na každou placičku položíme “lísteček” ghí nebo másla a dáme do trouby.

Pečeme 30-35 minut. 

Tyto placičky jsou dobré za tepla i za studena a hodí se jako samostatné jídlo nebo i jako příloha k masům.
 

Přejeme dobrou chuť!

Autor: Dana Řádková