VitaRady

Dušené zelí z cukety

Suroviny

  • velká cuketa
  • větší cibule
  • slanina
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kmínu
  • 1-2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce octu

Postup

Velkou cuketu oloupeme a rozkrojíme tak, jak se nám bude nejlépe strouhat. Pokud je cuketa už starší, vydlabeme z ní dužinu a semena.
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Vložíme do kastrólu, osolíme, přidáme kmín a podlijeme troškou vody.

Dame dusit. Občas mícháme, aby se zelí nepřipálilo. Mezitím si cibuli i slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
Nejprve dáme do kastrůlku kostičky slaniny a vyskvaříme si ji. Jakmile se začne barvit do zlatavé barvy, přidáme kostičky cibule a společně se slaninou ji osmahneme.
Cibule nám změkne a slanina krásně dozlátne.

Jakmile zelí změklo a vyvařila se voda, lehce poprášíme vršek hladkou moukou a zamícháme. Opakujeme podle potřeby.
Nyní do zelí přidáme cukr a ocet, aby mělo jemnou sladkokyselou chuť. Nakonec do zelí vmícháme slaninu s cibulí a podle potřeby ještě osolíme a opepříme.

Cuketové zelí je velmi rychlá a vynikající příloha ke kachně, ale i k jinému pečeného masu.
 

Přejeme dobrou chuť!