VitaRady

Desatero proti vysokému cholesterolu

cholesterol.jpg

Ze všech stran se velmi často ozývá, že vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem (ne zřídka kdy i příčinou) rozvoje kardiovaskulárních onemocnění – aterosklerózy (problematice aterosklerózy se podrobněji věnujeme v tomto článku). Cholesterol je proto obrovským strašákem společnosti a nosí nálepku „obávaný“.

Cholesterol je však v lidském organismu nepostradatelnou sloučeninou, která tvoří hlavní složku všech buněčných membrán. Je také prekurzorem pro tvorbu žlučových kyselin a nepotradatelných steroidních hormonů (pohlavní hormony, kortozol, aldosteron). Cholesterol je je v organismu syntetizován v játrech, další část přijímáme potravou – tučné potraviny živočišného původu – vnitřnosti, vejce, sádlo, tučné maso, tučné mléko a mléčné výrobky.

V organismu je cholesterol (společně s dalšími látkami tukové povahy) přenášen vázaný na komplexní bílkovinné sloučeniny – lipoproteiny, které zajišťují jeho transport ze střev do krve, do jater a do tkání. Lipoproteiny lze podle jejich hustoty, respektive množství přítomných proteinů, dělit na různé skupiny. Z pohledu souvislosti cholesterolu a kardiovaskulárního zdraví jsou nejdiskutovanější 2 z nich:

  • LDL – lipoproteiny s nízkou hustotou (méně proteinů)– transportují cholesterol z jater do tkání,
            – existují LDL částice s rozdílnou velikostí.
  • HDL – liporoteiny s vysokou hustotou (více proteinů) – transport nadbytečného cholesterolu z tkání do jater.

Cholesterol a lipidy tvoří v LDL částicích až 80 % jejich obsahu. S jejich zvýšeným množstvím v krvi (a tedy i zvýšené množství LDL částic) dochází k snazšímu pronikání těchto látek do stěny cév, kde dochází k jejich přeměně a tvorbě produktů, které jsou příčinou vzniku aterosklerotických plátů – odtud obecné označení pro cholesterol z LDL částic „zlý cholesterol“.

Riziko, které LDL lipoproteiny představují, je větší u menších částic – malé molekuly lépe pronikají do stěn cév. Větší LDL částice působí podle nejnovějších výzkumů neutrálně.

Částice HDL jsou odvádí přebytečný cholesterol z periferních tkání do jater, kde dochází k jeho zpracování a odstranění. Proto je cholesterol pocházející z HDL částic označován jako „dobrý cholesterol“.

Příčin zvýšené hladiny cholesterolu může být hned několik:

  • genetické dispozice,
  • nízká fyzická aktivita,
  • nevhodné stravování,
  • kouření a nadměrná konzumace alkoholu,
  • stres,
  • sekundárně zvýšená hladina cholesterolu v důsledku jiného onemocnění – například diabetes.

V oblasti prevence i léčby vysokého cholesterolu je nejpodstatnější zvýšení množství HDL na úkor LDL cholesterolu. Nejúčinějšími metodami jsou režimová a výživová opatření. Již dávno je vyvrácen mýtus, že nejúčinější cestou je snížení konzumace potravin obsahujících cholesterol – vejce. Je prokázáno, že množství přijatého cholesterolu ovlivňuje jeho hladinu v krvi jen minimálně. Problematika cholesterolu je velmi komplexní a ovlivnění jeho hladiny (různých typů) probíhá mnoha složitými mechanismy.

Přinášíme Vám proto 10 základních tipů pro prevenci i snížení vysokého cholesterolu.

 

 

1. MINIMALIZUJTE PŘÍJEM PRÁZDNÝCH KALORIÍ

Prázdnými kaloriemi jsou myšleny kalorie z potravin, které neposkytují tělu potřebné živiny – bílkoviny, tuky, vlákninu, vitaminyminerály. Obsahují převážně pouze vysoce průmyslově zpracovaná sladidla, částečně ztužené tuky a bílou mouku. Poslední výzkumy ukazují, že strava bohatá na sacharidy – jednoduché cukry i zpracované škroby, zvyšuje množství nebezpečných malých LDL částic. Vyřaďte proto ze svého jídelníčku kupované cukrovinky, krekry, sušenky, sladké a trvanlivé pečivo, polotovary a instantní pokrmy.

2. HLÍDEJTE SI PŘÍJEM VLÁKNINY

Jako vláknina jsou zjednodušeně označovány složky potravy, které jsou v trávicím traktu metabolizovány jen částečně nebo vůbec. Vláknina absorbuje vodu, zvětšuje objem tráveniny, urychluje její průchod střevem nebo například podporuje růst střevní mikroflóry. Její přítomnost v trávenině způsobuje zpomalení vstřebávání metabolitů ve střevech, a tak dochází i ke snížení vstřebávání žlučových kyselin a cholesterolu a snížení jeho koncentrace v organismu. Navyšte příjem především rozpustné vlákniny, která je ve velkém množství obsažena v čerstvém ovoci a zelenině, lněných semínkách, obilovinách a luštěninách.

3. NAVYŠTE PŘÍJEM OMEGA 3

Vědecké studie potvrzují pozitivní působení omega 3 mastných kyselin na metabolismus cholesterolu a jeho vylučování z organismu. Omega 3 a látky, které si z nich tělo vytváří, mají silné protizánětlivé účinky, a ovlivňují tak procesy probíhající v cévách. Příjem tuků bohatých na omega 3 mastné kyseliny – především tučné ryby, řepkový olej, vlašské ořechy, lněná a chia semínka, navyšte na úkor tuků s vysokým obsahem prozánětlivě působících omega 6 mastných kyselin – slunečnicový, sójový a kukuřičný olej. Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou také kvalitní doplňky stravy.

4. ELIMINUJTE PŘÍJEM TRANS MASTNÝCH KYSELIN

Trans nenasycené mastné kyseliny, označované také jako trans tuky, vznikají při průmyslovém zpracování tuků – takzvaném ztužování tuků, při záhřevu tuků na vysoké teploty a přirozeně také činností mikroorganismů. Tyto kyseliny prokazatelně působí na zvyšování hladiny LDL cholesterolu. Omezte proto konzumaci cukrovinek, sušenek, pečiva a různých tukových náhražek, které obsahují částečně ztužené tuky. Vynechejte smažení nebo jej alespoň omezte na minimum a smažte na tucích pro tento účel určených.

5. VSAĎTE NA DARY PŘÍRODY

Každé odvětví léčitelství a nekonvenčních druhů medicíny doporučuje pro snižování hladin cholesterolu – LDL částic – přírodní produkty. Kromě potravin doporučených v předchozích bodech, zařaďt do svého jídelníčku česnek, cibuli, zázvor, ženšen, skořici nebo různé druhy medicinálních hub. Zajisté budete mile překvapeni pozitivními účinky těchto druhů potravin a koření nejen na složení lipidového spektra, ale na celkový zdravotní stav.

6. PŘESTAŇTE KOUŘIT

Kouření je jedním z hlavních rizikových faktorů vysoké hladiny cholestrolu v krvi. Pravděpodobnost zvýšeného LDL cholesterolu a jiných kardiovaskulárních komplikací se u kuřáků prokazatelně zvyšuje. Obdobně působí také nadměrná nekontrolovaná konzumace alkoholu. Z pohledu prevence i léčby nejen vysokého cholesterolu je postupné omezení kouření a nadměrné konzumace alkoholu správná cesta.

7. PRAVIDELNĚ SE HÝBEJTE

Pravidelná fyzická aktivita prokazatelně pozitivně ovlivňuje hodnoty lipidového spektra – zvyšuje hladinu HDL. Zařaďte do svého denní režimu minimálně 30 minut pravidelné fyzické aktivity, alespoň 4 x za týden. Zvolte jakoukoliv oblíbenou, nejlépe aerobní, formu pohybu – například chůzi, cyklistiku, běh, plavání, bruslení, míčové sporty nebo jógu.

8. UDRŽUJTE SI OPTIMÁLNÍ HMOTNOST

Pokud trpíte nadváhou nebo až obezitou, začněte bez odkladů pracovat na snížení hmotnosti a její udržení v optimálních hodnotách. Nadváha je rizikový faktor vzniku mnoha zdravitních komplikací – např. diabetu, vysokého krevního tlaku, které sekundárně vyvolávají zvýšené hladiny cholesterolu a lipidů v krvi. Jako prostředek pro snížení hmotnosti Vám pomohou všechny ostatní body tohoto článku.

9. PEČUJTE O STŘEVNÍ MIKROFLÓRU

Mikroorganismy střevní mikroflóry se významně podílejí na přeměně žlučových kyselin. Přeměněné kyseliny jsou z organismu lépe vylučovány, a tak dochází k odstranění části přítomného cholesterolu. V důsledku toho se ve střevech vstřebává menší množství žlučových kyselin a v játrech dochází k jejich syntéze z dalších molekul cholesterolu. Střevní mikroflóru nejlépe podpoříte konzumací probiotik – jogurt, kefír, acidofilní mléko, kysané zelí, příp. doplňky stravy a navýšením příjmu tzv. prebiotik – nejčastěji vláknina.

10. NEPODCEŇUJTE RIZIKO

V případě zhoršených výsledků krevních testů postupujte podle doporučení Vašeho ošetřujícho lékaře. Jako první možnost léčby doporučujeme dodržovat výše uvedená režimová a stravovací opatření. V případě nasazení medikamentózní léčby se pečlivě seznamte s dostupnými alternativami a vedlejšími účinky a případné možnosti léčby konzultujte se svým lékařem.

Doporučené produkty