VitaRady

Bramborák z trouby.

Suroviny

  • 2 kg brambor
  • 2 ks cibule (velké)
  • 3 ks vajec
  • 2 lžíce sušené cibule
  • 5-10 stroužků česneku
  • 2 lžíce soli
  • pepř
  • mandlová mouka
  • majoránka
  • sádlo nebo olej

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme stát, aby pustily vodu.
Cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Vodu z brambor dobře vymačkáme, přidáme celá vejce, pepř, majoránku, sušenou cibuli, česnek a dobře promícháme.
Poprášíme marantovým škrobem (solamyl), mandlovou moukou a promícháme. 

Papír na pečení potřeme sádlem nebo olejem a rukama na něj rozprostřeme bramborovou směs.
Vodu, která přece jenom zbyde nenalévejte na brambory!
Není třeba bramborák nějak příliš uhlazovat, protože ty nesrovnalosti, které vytvoří brambory nebo cibule se krásně opečou a budou křupat.
Pokud používáte olej, pokapejte jím bramborák a dejte péct na 50minut.
Pokud používáte sádlo, nechte bramborák na 15 minut zapéct a potom pomažte vršek sádlem, jako byste mazali chorký chléb a potom pečte dalších 35 minut.
Osobně bych doporučovala domácí sádlo, nejlépe z husy nebo kačeny. Je to ještě chutnější.


Přejeme dobrou chuť!

Autor: Dana Řádková