VitaRady

Desatero přírodních antioxidantů

antioxidant_5.jpg

Pojem antioxidant je v současné době velmi populární a často užívaný. Každý asi ví, že antioxidanty jsou důležité. Víte ale, v jakých potravinách se nejčastěji vyskytují a proč je vlastně potřebujeme?

Antioxidanty jsou sloučeniny přírodního nebo syntetického původu. Zpomalují nebo zastavují nežádoucí proces označovaným jako oxidace, v jehož průběhu vzniká velké množství vysoce reaktivních částic – volných radikálů. Při narušení rovnováhy množství volných radikálů a antioxidantů vzniká v organismu v takzvaný oxidační stres, který je příčinou mnoha zdravotních komplikací. Rovnováhu může  být narušena v důsledku špatného životního stylu i nedostatkem antioxidantů.

Živočichové si umí, na rozdíl od rostlin, vytvořit pouze minimální množství antioxidantů. Většinu proto získávají z potravy právě rostlinného původu, případně potravinových doplňků. Díky jejich vlastnostem působí blahodárně na naše zdraví a využívají se zejména v prevenci vzniku a rozvoje některých civilizačních onemocnění. Je vždy důležité myslet na to, že pestrá a vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny Vám zajistí optimální příjem antioxidantů. Všechny přírodní suroviny obsahují široký komplex bioaktivních látek, které na sebe působí synergicky –  své působení vzájemně pozitivně ovlivňují a posilují, což je hlavní tajemství jejich širokého a komplexního spektra účinků na zdraví. Mezi nejvýznamnější antioxidanty v potravinách patří vitaminy C, A, E, minerály selenzinek a velká skupina fenolických sloučenin – fenolové kyseliny, flavonoidy...

Velikost antioxidačního účinku jednotlivých potravin a sloučenin udává hodnota antioxidační kapacity – kapacity absorbovat volné radikály kyslíku. 

Přinášíme Vám 10 tipů na oblíbené potraviny a přírodní suroviny s obsahem největšího množství antioxidantů.

 

 

1. ZELENÝ ČAJ

Zelený čaj je velmi dobrým zdrojem flavonoidů, které se označují jako katechiny. Tyto látky dodávají čaji i jeho typickou svíravou až hořkou chuť. Další důležitý antioxidant, který obsahuje zelený čaj je vitamin C. Důležitou aktivní látkou zeleného čaje je také kofein, které má povzbudivé a stimulující účinky.  Zařaďte zelený čaj do každodenního pitného režimu – skvěle si pochutnáte a současně prospějete svému zdraví. 

2. KAKAOVÉ BOBY

Kakaové boby jsou sušené plody kakovníku. Využívají se samotné – pražené nebo nepražené, i pro výrobu dalších výrobků. Lze je díky ucelému komplexu zdraví prospěšných živin řadit mezi tzv. superpotraviny. Obsahují vysoké množství přírodních antioxidantů – flavonoidů a minerálních látek – hořčíku, síry, železa, manganu, chromu, zinkumědi. Boby jsou považovány za jedno z nejlepších přírodních antidepresiv – obsahují sloučeniny dopamin a serotonin, které pozitivně ovlivňují Vaši náladu i duševní zdraví. Vždy vybírejte čokoládové výrobky s co nejvyšších obsahem kakové sušiny.

3. BOBULOVITÉ OVOCE

Drobné bobulovité ovoce – maliny, ostružiny, černý a červený rybíz, borůvky, brusinky, angrešt, jahody nebo hroznové víno, patří mezi velmi oblíbené potraviny s vysokým antioxidačním potenciálem. Tyto druhy ovoce obsahují velmi silné přírodní antioxidanty jako jsou anthokyany, resveratrol nebo kyselina ellagová. Působení těchto látek probíhá synergicky s obsaženými vitaminyminerálními látkami. Bobulovité ovoce je současně kvalitním zdrojem vlákniny. Pestrobarevné bobule přidejte do Vaši oblíbené snídaně nebo zdravé svačinky, které nejen skvěle ozdobí, ale i naplní živinami.

4. KUSTOVNICE ČÍNSKÁ NEBOLI GOJI

Goji, plody kustovnice čínské, jsou po tisíciletí součástí tradiční asijské medicíny. Tyto malé sušené červenooranžové plody obsahují celou řadu biologicky aktivních látek – mezi nejúčinnější patří karotenoidy, vitaminy skupiny B a vitamin Cminerální látky jako je železo, zinek, mangan, měďchrom, flavonoidy, kumariny a další. Pravidelná konzumace goji, které působí předeším antioxidačně, má významný vliv na prevenci i terapii. Goji skvěle doplní Vaše smoothie nebo cereálie ve Vašem jogurtu.

5. RAJČATA

Mezi nejdůležitější aktivní látku rajčat patří červené karotenoidní barvivo lykopen. Lykopen vykazuje silné antioxidační účinky. Nejlépe se uvolňuje po krátkém uvaření rajčat – v čerstvých rajčatech je lykopen až 4x méně využitelný než v rajčatech tepelně upravených. Další obsažené antioxidanty jsou barviva zeaxanthin a lutein. Mimo to jsou rajčata výborným zdrojem vitaminů – například vitaminu C, E nebo beta-karotenu. Věděli jste, že rajčata jsou někdy zařazována mezi ovoce?

6. OREGANO

Oregano, česky dobromysl obecná, latinsky Origanum vulgare L., je vytrvalá bylina, která se hojně využívá jako koření i v lidovém léčitelstvífarmacii pro její blahodárné léčivé účinky. Mezi hlavní účinné složky oregana patří vonné silice, třísloviny, hořčiny a antioxidanty. Díky nim působí protizánětlivě, anti- bakteriálně, mykoticky, parazitárně. Posiluje přirozenou obranyschopnost, podporuje funkci imunitního systému a působí proti křečím hladkého svalstva.

7. HŘEBÍČEK A SKOŘICE

Hřebíček je podle nejnovějších výzkumů jedním z nejsilnějších antioxidantů. Účinnými aktivními látkami hřebíčku jsou flavonoidy, dále pak silice, pryskyřice, třísloviny, oleje a slizy, díky kterým má antioxidační, antibakteriální, antiseptické, analgetické a anestetické účinky. Silné antioxidační účinky vykazuje také skořicearomatická kůra skořicovníků. Vedle antioxidačních vlastností, je skořice silné přírodní antibiotikum. Skořice a hřebíček perfektně doladí Vaši každodenní snídani, nedělní strůdl nebo jiný chod s ovocem.

8. LÉKOŘICE

Věděli jste, že právě lékořice patří mezi suroviny s nejvyšším koeficientem antioxidačního účinku? V lidovém léčitelství, potravinářství i farmacii se kořen lékořice lysé používá již zhruba od 16. století. Díky vysokému obsahu aktivních složek se lékořice úspěšně používá při odkašlávání, má protizánětlivý, antibakteriální, antimykotický a antioxidační účinek. Lékořice podporuje tvorbu slin i žaludečních šťáv – podporuje trávení a metabolismus. V neposlední řadě podporuje funkci imunitního systému a přirozenou obranyschopnost.

9. GRANÁTOVÉ JABLKO

Granátové jablko je plodem granátovníku obecného, někdy starším termínem označovaného jako marhaník granátový. Ovoce má sladkokyselou chuť, velký obsah biologicky aktivních látek a pozitivní účinky na naše zdraví. Granátové jablko obsahuje minerální látky hořčíkdraslík, vitaminy skupiny B, vitamin A. Silné antioxidační účinky má granátové jablko díky obsahu polyfenolů a tříslovin.

10. ČERVENÉ VÍNO

Červené víno je oblíbený alkoholický nápoj, který má, pokud je konzumován v omezené míře, pozitivní účinky na naše zdraví. Červené víno obsahuje resveratrol, což je polyfenolická látka – silný antioxidant. Jeho účinků je využíváno v oblasti nervového a kardiovaskulárního zdraví. Nezapomeňte, že maximální doporučená denní dávka vína je 150 ml, maximálně 5 dní v týdnu.