VitaRady

Desatero potravin proti diabetu

Diabetes5.jpg

Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, které může být vyvoláno mnoha rozdílnými příčinami. Různé druhy cukrovky mají společné projevy – zvýšenou hladinu cukru v krvi. 

Základem prevence diabetu je dodržování zásad zdravé výživy, pravidelný pohyb a udržování optimální tělesné hmotnosti.  – a to i v případě pozitivní rodinné anamnézy, kterou lze aktivním přístupem naklonit  Léčba cukrovky vždy spadá do rukou lékaře, ale některé potraviny, léčivé rostliny nebo doplňky stravy mohou v léčbě diabetu napomáhat. Mluvíme o těch složkách potravy, které mají antidiabetické účinky, protože snižují hladinu cukru v krvi (glykémii), zlepšují složení lipidového spektra v krvi a pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulin.

 

Zde Vám přinášíme 10 tipů pro diabetiky.

 

 

1. KURKUMA

Kurkuma dlouhá, latinsky Curcuma longa, je rostlina, ze které se záskává stejnojmenné koření, které je typické svou výraznou barvou, chutí a vůní. Aktivní látka kurkumy je kurkumin, který účinně reguluje hladinu cukru v krvi tak, že zvyšuje citlivost buněk na inzulin, a napomáhá tak snižovat riziko vzniku diabetu.

2. ZÁZVOR

Zázvor je léčivá rostlina, která se používá v gastronomii i lidovém léčitelství. Napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zmírňuje riziko vzniku zánětů v organismu. Velmi důležitým zjištěním je to, že zázvor obsahuje účinné látky, které mohou zabránit změnám bílkovin, které jsou vyvolány v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi. Tyto změny způsobují poškození buněk nervů a stojí za hlavními komplikacemi diabetu – například neuropatie – poškození nervů a cév, nefropatie – poškození ledvin nebo retinopatie – poškození sítnice oka.

3. SKOŘICE

Skořice může snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá také regulovat hladinu a složení tuků v krvi. Regulace hladiny glukózy v krvi byla prokázána jak na lačno, tak i v celkovém průměru. Důležité je věnovat pozornost výběru druhu skořicie. Doporučujeme užívat skořici cejlonskou.

4. ČESNEK

Pokud pravidelně přidáte cibuli do svého jídelníčku, a to zejména v syrové podobě, určitě tím nic nepokazíte. Prozatím, bylo provedeno několik výzkumů, které potvrdily, že cibule by mohla mít pozitivní efekt na snižování glukózy v krvi u diabetu 1. i 2. typu. Podobné účinky jsou zkoumány u celé skupiny rodu česnek.

5. ČERNÝ KMÍN

Černý kmín nebo také černucha setá je rostlina, jejiž semena se používají pro příznivé účinky na naše zdraví. Bylo zjištěno, že černý kmín zmírňuje zánět, snižuje hladinu lipidů v krvi a chrání před komplikacemi spojenými s diabetem. Kromě snížení hladiny cukru v krvi bylo prokázáno také snížení glykovaného hemoglobinu u více než poloviny pacientů.

6. PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO

Bylo zjištěno, že semena byliny pískavice řecké seno pomáhá snižovat glykémii jak na lačno, tak i po jídle. Mimo to se podílí i na snižování hladiny glykovaného hemoglobinu, což je měřítko průměrné koncentrace glukózy v krvi za dobu dobu 2–3 měsíců. Pískavici řecké seno lze úspěšně použít i v rámci prevence diabetu 2. typu.

7. GYMNÉMA LESNÍ

Gymnéma lesní je méně známá bylina s prokázanými antidiabetickými účinky. Stále větší počet studií prokazuje, že listy gymnémy mají pozitivní účinky na kontrolu obou typů diabetu. Výsledky těchto studií ukazují, že extrakt z listů gymnémy ovlivňuje hladinu glukózy v krvi a stimuluje sekreci inzulinu v buňkách slinivky břišní.

8. BORŮVKY & BRUSINKY

Pravidelná konzumace bobulovitého ovoce z čeledi brusnicovitých (brusinky nebo borůvky) pomáhá zmírňovat projevy diabetu, snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu, zmírňuje zánět v organismu a snižuje poškození buněk oxidačními procesy. Přestože bylo provedeno zatím jen omezené množství kvalitních studií, jejich předběžné výsledky ukazují na potenciál bobulovitého ovoce při prevenci a terapii diabetu.

9. DOPLŇKY STRAVY S CHROMEM

Užívání doplňků stravy s chromem patří mezi nejčastější podpůrnou terapii při léčbě diabetu. Většina provedených studií potrvdila pozitivní vliv chromu na snižování koncentrace glukózy v krvi. Je ale zapotřebí provést další kvalitní studie, které by potvrdily mechanismy účinku chromu a pomohly stanovit správný způsob užívání a dávkování.

10. DOPLŇKY STRAVY S HOŘČÍKEM

Dostatečný příjem hořčíku ze stravy nebo z kvalitních doplňků stravy je velmi důležitý pro správnou regulaci koncentrace glukózy v krvi. Hořčík je pravděpodobně významnou minerální látkou v prevenci i léčbě diabetu. Velká analýza studií potvrdila, že lidé, kteří v potravě přijímali největší množství hořčíku, měli o 17 % nižší riziko, že onemocní diabetem, než ti, kteří měli příjem hořčíku nejnižší.